Inhimillistä tykkyä

”Inhimillistä tykkyä” -sarja muodostuu akvarelli-, öljy- ja akryylimaalauksista, joiden lähtökohtana on kuvaamani ja luonnostelemani tykkylumipuut Iso-Syötteen laella. Näin niissä inhimillisiä muotoja, jotka nostin esille maalauksissani. Sarjan maalauksia on ollut esillä mm. Syötteen luontokeskuksessa 2008 ja 2017. Maalaus- ja valokuvausretket läheiselle Syötteen tunturialueelle ovat kuuluneet säännölliseen ohjelmaani ainakin 15 vuoden ajan. Onhan Suomen eteläisin tunturialue vain vajaan tunnin ajomatkan päässä Ranualta etelään.

Kovana tykkylumitalvena ajelin akvarellilehtiö ja kamera mukanani Ranualta Pudasjärven puolelle maalausaiheita metsästellen. Poikkesin Iso-Syötteelle, ja mitä näinkään: tunturin laella vaelsi erikoisen näköistä porukkaa! Lumi oli loihtinut puut inhimillisiksi olennoiksi, jotka esiintyivät mitä erilaisimmissa rooleissa. Tuolla vaeltaa kiireinen kadun kansa, tuossa telmivät lapset heittäen kuperkeikkaa ja vähän kauempana näyttää eksyneenä harhailevan urhea ritari Don Quijote uskollisen aseenkantajansa Sancho Panchon kanssa. Toisaalla lumi on loihtinut myös kaksintaistelun pelottavan noidan ja uhkaavan hirviön välille. Täältä löytyy myös syrjäkylän peräkamaripoika, joka esittelee tyttöystävänsä tulevalle anopille.

Eero ÖsterbergTarina pienestä merenneidosta ja tursaasta on lähtökohtana työlle. Teoksessa voi kuvitella Suomi-neidon flirttailevan länteen, jota idän tursas ei hyvällä mielellä katso.

 

Antiikin jumal-taruista tuttu Euroopan ryöstö ja siitä kertovat maalaukset tulivat mieleeni tähän maalaukseen innoittaneesta näkymästä.

Tunturissa voi nähdä monenlaista väkeä. Tässä näin riitelevät lapsiaan puolustavat vanhemmat. Silminnäkijät myötäilevät aikuisten kommentteja. Tuli mieleen suurvaltapolitiikan jännitteet sekä EU:n ja piskuisen Suomen vähäiset vaikutusmahdollisuudet.

Revontulet houkuttelivat Lappiin ennätysmäärän matkailijoita. Samaan aikaan oltiin helisemässä pakolaisvirtojen kanssa, Tuntureissa vaelsi vierasta väkeä.
Syötteen rinteillä piileksii kummallisia olentoja ja torsoja. Onpa taiteilijakin päässyt piilokuvaan.

 

Kaunottaresta käydään kova kamppailu.